Foglossning

Foglossning

Ingen vanlig ryggvärk! Under graviditeten mjuknar kroppens leder upp vilket leder till att lederna särskilt i bäckenet, blir rörligare. Det är ett naturligt sätt för kroppen att förbereda sig för förlossningen. Den ökade rörligheten kallas för foglossning, bäckenuppluckring och symfyseolys. Foglossningssmärtan kan komma smygande eller plötslig i intensiv form och gemensamt för alla former begränsar i någon grad de mest basala rörelsemönstrenna som gång, uppresning, vändning efter stillasittande/liggande, trappgång och lyft. Den kan vara allt från lindrig till mycket smärtsam då en ond cirkel av immobilisering uppstår som i sin tur leder till sekundära besvär svåra att bryta på grund av en smärta ej lik något annat. Smärta i nedre delen av ryggen, längst ena eller båda skinkorna,blygbenet och/eller ljumskarna är vanliga symptom vid foglossning. Smärtan har en annan karaktär och är ej lik ”vanlig ryggvärk” som oftast avtar bara man rör på sig, töjer, masserar. Smärtan kan även stråla längst skinkan och en bit ned längst baksida eller insida av lår.

Foglossningssmärtan är lömsk då den vanligtvis ökar kvällstid och även dagen efter beroende på hur du rört dig. Besvären ökar då man t.ex. bär, tar hastiga steg, går snabbt, böjer eller sträcker sig efter något. Vanliga symptom är även att smärtan avtar nästan helt i vila men uppstår i intensiv huggliknande form då man reser sig och tar de där första stegen och/eller vänder sig från sida till sida. Sedan klingar den av lite i rörelse men du märker att promenaden du annars kunnat gå har begränsats och du blir allt mer stilla.

Graviditetsrelaterade problem som foglossning kan tyvär förstöra så mycket av livskvaliteten under graviditeten - ofta helt i onödan eftersom det finns effektiv behandling!

Vi erbjuder specialiserade behandlingar genom alla graviditetens faser samt tiden efter förlossningen för dig som har kvarstående besvär.

Besvär i rygg och bäcken under graviditeten kan naturligtvis bero på andra faktorer än foglossning. Den kan bero på en muskelskada i rumpmuskulaturen, en skada man tidigare haft som triggats igång på grund av graviditetens fysiologiska påfrestningar, en nerv som hamnat i kläm, överbelastningsskada och så vidare… För att uppnå det bästa behandlingsresultatet är det därför väldigt viktigt att göra en bedömning och ställa en diagnos. Vi gör alltid en omsorgsfull bedömning utifrån din egen symptombeskrivning och den initiala undersökningen under nybesöket. När bedömningen är klar ställer vi en diagnos och lägger upp en individuell behandlingsplan.

Om det finns tid kvar under nybesöket utför vi en manuell behandling. Akupunktur, manuell och /eller elektroakupunktur är effektiva behandlingsformer som ofta används med framgång vid rygg och bäckensmärtor. Här kan du läsa mer om akupunkturens verkningsmekaniskmer. Klassisk massage, värme, akupressur och TENS kan användas som komplement i olika kombinationer, allt efter de individuella behoven. Förutom minskad smärta och blixtsnabb minskning av muskelspänningar har akupunkturen en anti-stress effekt som bidrar till förbättrad avslappningsförmåga och sömn - vilket ofta är välkommet när man är gravid. Vi använder naturligtvis exklusiva bänkar speciellt avsedda för gravida och ammande kvinnor samt för kvinnor förlösta med kejsarsnitt som gör att du kan ligga bekvämt på mage under behandlingen.

Ryggskola med goda råd tips som avlastar rygg och bäckenlederna i vardagen samt genomgång av specialutformad träning erbjuds i samband med behandlingen. De officiellt rekommenderade behandlingarna vid foglossning är akupunktur och TENS.

Varmt välkommen!